Школа №7 » Новини » Поради психолога щодо підготовки до ЗНО!

Поради психолога щодо підготовки до ЗНО!

Автор: psychologist від 13-05-2019, 21:05

Безумовно, будь який екзамен для підлітка – це подія, що супроводжуються страхом та хвилюванням. У цій статті Ви не знайдете інформації про те, як не хвилюватися зовсім, адже це неможливо, але наступні поради допоможуть знизити рівень тривоги, так як посприяють формуванню впевненості у собі напередодні чи під час екзамену.

 

Під час хвилювання  в організмі виробляється особливий гормон – адреналін, що змушує наш організм працювати на межі своїх можливостей. А що ж поганого в тому, що час від часу ми використовуємо свої можливості на максимумі?! Навпаки, це запорука успіху. Тільки ж подекуди рівень адреналіну треба врівноважувати, так як працювати весь час на максимумі фізично організм не здатен. Щоб знизити рівень адреналіну, якнайкраще підійдуть позитивні емоції, збалансоване харчування, перебування на сонці та прогулянки свіжим повітрям.

 

 Не виснажуй себе

Чим більше ви готуєтесь і більше намагаєтесь запам’ятати, тим впевненішим Ви будете себе почувати під час іспиту. Проте при надмірних та тривалих розумових навантаженнях організм швидко виснажується, а ефективність запам`ятовування при цьому сильно знижується, тож важливо не забувати робити контрастні перерви: скажімо після 40 хв. розумової діяльності продовж 10 хв займатися фізичною активністю чи іншим улюбленим видом діяльності, який допоможе ненадовго відволіктися.  Згадайте, скільки разів було так, що наче сидів перед підручником 3 години поспіль – а в результаті розумієш, що не запам’ятав геть нічого, натомість просто перевантажив себе і згаяв час.

 

Прибирай все зайве

При вивченні чи повторенні матеріалу важливо створити максимально схожі умови, з якими доведеться стикнутися безпосередньо на ЗНО, цей прийом допоможе краще відтворювати інформацію. Розберемо на простому прикладі: тобі здається, що ти ідеально знаєш вірш, ти без проблем розповідаєш його напам`ять мамі на кухні, друзям на перерві, проте в момент коли тебе викликає вчитель, ти піднімаєшся, стаєш рівненько і розумієш, що в цю ж саму мить все забув. Пояснення просте: при вивченні вірша, не були враховані обставини, при яких доведеться його відтворювати. Тому, любителі вчити предмет, загорнувшись в м`яку ковдру із кружкою гарячого какао, не можуть відтворити вивчене сидячи на твердому стільці за партою, на котрій окрім ручки та листочка з завданням нічого немає.

 

Враховуй свої біоритми

Для початку з`ясуй, хто ти «сова» чи «жайворонок», і в залежності від цього максимально ефективно використовуй відповідний час доби. Пам’ятай, що вислів «ранок вечора мудріший» – працює тільки для «жайворонків».

 

Враховуй свої особливості

В залежності від провідного каналу сприйняття інформації – створюй умови для ефективного запам’ятовування. Правило «краще один раз побачити, ніж сто разів почути» підходить тільки візуалам, тобто тим, хто краще сприймає інформацію очима. Якщо ж ти краще запам’ятовуєш інформацію на слух (аудіал) - читай собі вголос, переказуй, коментуй. Якщо ж краще запам’ятовується інформація через рухи та дотики (кінестетик) – виписуй важливе, складай схеми вивченого, при читанні слідкуй пальцем чи роби виділення кольоровими маркерами, проте не зловживай!

Пиши шпаргалки, це гарний психологічний прийом, що активізує механічну пам’ять, от тільки брати їх із собою на екзамен не варто.

 

Не експериментуй

Напередодні екзамену не експериментуй з продуктами харчування. В цей час активно починають продаватися перші різноманітні фрукти та ягоди, які недобросовісні продавці вирощують на пестицидах, тому важливо в цей час не піддатися спокусі, так як до хвилювання може додатися ще й діарея та здуття, що не найкращим чином вплине на Вашу впевненість під час складання іспиту.

Також не варто перед іспитом вживати сильнодіючі заспокійливі засоби, адже вони гальмують розумову діяльність.

 

Готуйся до іспиту звечора

Не варто готуватися до ЗНО вранці, так як для гарного самопочуття слід встигнути поснідати, одягтися і спокійно без поспіху задовго до початку екзамену вирушити в дорогу. А все необхідне зібрати звечора: одяг, паспорт, свідоцтво, запрошення, чорну ручку і, якщо є, щасливий талісман, що приносить удачу, з яким ви будете почувати себе впевненіше.

 

ЗНО – не лотерея

Помилково деякі учні вважають, що ЗНО – це лотерея, і в ній як пощастить, насправді ж, все залежить тільки від тебе, наскільки якісно ти вчив матеріал і на скільки підготував себе психологічно.